Överbokade ögonläkaretrånga väntrum och färre tillgängliga tider till ögonläkare är ett problem som kan observeras 
över hela Tyskland. I samband med att befolkningen i landet åldras och ögonsjukdomar blir vanligareförväntas det 
nuvarande underskottet av tillgängliga ögonläkartjänster förvärras de kommande åren. 

Peter Haubold-Kretschmer är ägare till en optikerkedja bestående av fyra butiker i regionen Eisenhüttenstadt beläget i östra Tyskland, nära den polska gränsen. Haubold-Kretschmer är mycket bekant med lokalbefolkningen och den utmanande ögonvårdssituationen i regionen. För närvarande finns det bara en ögonläkare i Eisenhüttenstadt och hon ensam kan inte hantera ögonvården av de cirka 27 000 invånarna.

Dr Anne Wildeck och Dr Uta Sterzinsky driver i sin tur gemensamt en ögonläkarklink i Beeskow (ca 30-minuters bilfärd från Eisenhüttenstadt). För närvarande är en tredjedel av deras patienter från Eisenhüttenstadt, av vilka många har klagat över de långa väntetiderna. Med hopp om att minska det befintliga underskottet i ögonläkartjänster har Haubold-Kretschmer nu introducerat ögonundersökningar som en del av sina butikers tjänsteutbud.

Haubold-Kretschmers butiker har sedan tidigare en väl utbyggd arsenal av undersökningsinstrument tillgängliga och har nu även investerat i programvaran Topcon Harmony. Harmony tillåter att alla undersökningsinstrument, oavsett typ och fabrikat, samtidigt kan ses på en och samma skärm. Denna molnbaserade programvara levererar en modern lösning, eftersom den möjliggör säkra konsultationer på distans, vilket ger användare på olika håll möjlighet att se och använda samma information.

Från vänster: Peter Haubold-Kretschmer, Dr. Anne Wildeck, Dr. Uta Sterzinsky. (Foto: Bernd Geller)

Tack vare Harmony har Augencentrum Eisenhüttenstadt kunnat etablera ett effektivare sätt att arbeta och har nu etablerats som det nya stället att besöka för alla nya patienter. Patienterna undersöks först på Augenzentrum Eisenhüttenstadt och vid behov hänvisas de sedan till en ögonläkare via Harmony, som ansluter de 24 undersökningsinstrumenten vid Augenzentrum Eisenhüttenstadt till de femton instrument som finns i Dr Wildecks och Dr Sterzinskys ögonläkarkliniker i Beeskow och Fürstenwalde. Tack vare denna anslutning reduceras väntetiderna för patienter som behöver behandlas samtidigt som besökstiderna kan kortas ned. Tillgången till vård förbättras också, särskilt för patienter som lider av akuta ögonsjukdomar. 

“Om det skulle vara akuta patientfall kan vi omedelbart nås och kan analysera undersökningarna och diagnostisera patienterna oavsett var vi befinner oss” 
– Dr Anne Wildeck, Ögonläkare

Kort sagt möjliggör Topcon Harmony att butikerna i nätverket kan erbjuda en helt ny nivå av ögonvård för lokalbefolkningen genom att öka tillgängligheten. “Om det skulle vara akuta patientfall kan vi omedelbart nås och kan analysera undersökningarna och diagnostisera patienterna oavsett var vi befinner oss,” säger Dr Anne Wildeck. För patienter minskas väntetiden samtidigt som restiderna för dem som behöver träffa en ögonläkare förkortas. Dessutom kan ögonsjukdomar upptäckas tidigare och behandlas snabbare, vilket kan leda till färre komplikationer och hjälpa till att förebygga allvarliga hälsoproblem.

Genom introduktionen av förebyggande undersökningar kan ögonläkarna i Esienhüttenstadt också observera en minskning av mängden arbete (och tid) som krävs av dem. Patienterna får också del av det positiva resultatet eftersom ögonläkarna nu har större möjlighet att behandla dem som eventuellt inte skulle kommit till dem alls, eller dem som söker sig till ögonläkare i ett sent skede.

Harmony innebär ett förbättrat arbetsflöde och bättre kommunikation mellan olika ögonvårdsspecialister, optiker och ögonläkare, och gör det möjligt för dessa att behandla sina patienter och kunder i en mindre belastande miljö. Harmony-lösningen gör Augenzentrum Eisenhüttenstadt till en pionjär inom ögonvård i Tyskland.

Läs hela berättelsen om Augencentrum Eisenhüttenstadt  engelska här

För mer information om Harmony, besök produktsidan 

Kontakta oss för mera information

9 + 3 =